GORĄCA 'CZEKOLADA' Z KAROBU (KAROBOLADA)

                                     CAROB HOT 'CHOCOLATE' 




W zimnych miesiącach, każdy z nas lubi się czymś rozgrzać, a gdy dodatkowo, mamy też ochotę na słodkie małe co nieco, albo wspomagającą dawkę energii w pracowity dzień, wtedy wystarczy sięgnąć po karob i wyczarować sobie kubek gorącej "karobolady" ☺


Hot carob 'chocolate'


Klasyczna gorąca czekolada jest pyszna i lubi ją chyba każdy z nas, ale wersja z karobem jest wg mnie równie wyśmienita, a przy tym też bardzo wartościowa. Karob zawiera w sobie dużo magnezu, żelaza i wapnia, wzmacnia kości i naszą ogólną kondycję, co zimą jest bardzo przydatne.


Hot carob 'chocolate'


Dlatego jeśli lubicie karob, często gości on w Waszej kuchni i macie ochotę na nową odsłonę tego popularnego ciepłego napoju, to gorąco Wam go polecam. 





Poza tym, taka karobolada idealnie sprawdzi się też jako czekoladowa alternatywa, dla osób z alergią na kakao.


Hot carob 'chocolate'


W smaku jest lekko karmelowa, gęsta i naprawdę znakomita, a przy tym naturalna i bardzo prosta do zrobienia. Doskonała do śniadania, przed pracą w ciągu tygodnia, lub tego leniwego do łóżka w weekend albo też i takiego na wynos, zabrana w termosie albo kubku termicznym, cudownie nas rozgrzeje, gdy akurat będziemy tego potrzebować. To także świetna opcja do podania w Świąteczny poranek albo popołudniowy deser. Polecam ☺


Hot carob 'chocolate'


SKŁADNIKI (2 porcje):



PRZYGOTOWANIE:

Jeśli nasz karob w proszku jest grudkowaty, najlepiej jest przesiać go przez sitko, przed dodaniem do mleka, łatwiej jest wtedy dokładnie połączyć go z resztą. Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku. Mieszamy energicznie trzepaczką i zagrzewamy do preferowanej temperatury. Małym spieniaczem do mleka, można również wzbogacić napój o smakowitą piankę ;) Rozlewamy do kubków/szklanek i podajemy. 

Smacznego ☺


Hot carob 'chocolate'


In the cold months, we all like to warm ourselves up with something hot to drink. And when you also fancy a sweet little treat or a good energy boost in a busy day at work or at school, then just reach for carob and make yourself a nice cup of hot carob "chocolate"☺


Hot carob 'chocolate'


Classic hot chocolate is delicious and most of us love it, but the carob version, in my opinion is equally tasty, and it's also very nutritious. Carob is rich in magnesium, iron and calcium, it helps to strenghten the bones and our body, which is very useful, especially in winter. 


Hot carob 'chocolate'


So if you like carob, and use it often in your kitchen and you fancy a new version of this popular hot drink, I strongly encourage you to make it ☺ In addition, this drink is ideal for people who are allergic to cocoa beans.


Hot carob 'chocolate'


The taste is slightly caramel, sweet, dense and really good, and at the same time it's very natural and easy to prepare. Perfect for breakfast, before work during the week, or the lazy breakfast in bed at the weekend, or even this one on-the-go, when you keep it in a flask or a sealed mug, it will warm us up wonderfully, just when we'll need it. It's also a great option for something special on Christmas morning or an afternoon dessert. Enjoy ☺


Hot carob 'chocolate'



INGREDIENTS (2 servings):

  • 2 C unsweetened vegan milk (500 ml)
  • 2 tbsp carob powder
  • 2 tbsp carob molasses
  • seeds from 1/2 vanilla pod or a pinch of dried vanilla (optional)


PREPARATION:

If your carob powder has some lumps, it's best to sift it through a small sieve before adding to the milk, it will help to mix it better with the rest.
Put all the ingredients in a small saucepan. Mix vigorously with a whisk and heat it up, until it reaches your preferred temperature. Then, optionally, use a small milk frother to give it a nice, tasty froth if you want. Pour into cups / glasses and serve.

Enjoy ☺



Hot carob 'chocolate'

9 komentarze:

  1. wygląda mega apetycznie, niczym najlepsza gorąca czekolada :) nigdy nie byłam wielką fanką karobu, ale dzięki Twoim przepisom przekonuję się do niego coraz bardziej :)

    ReplyDelete
  2. Przepiękne szklanki. Gdzie mogę takie kupić?

    ReplyDelete
  3. Jak ja kocham goraca czekolade <3

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Gorąca czekolada jest przepyszna jeśli chcemy ją zrobić na świeżo. Idealnie pasuje w każde zimowe dni i z miłą chęcią ją sobie robię. Do tego stosuję sprawdzone przepisy https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i wtedy na pewno czekoladowe desery będą pyszne i sprawdzone.

    ReplyDelete
  6. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    ReplyDelete
  7. Very nice blogg you have here

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION