WZMACNIAJĄCE ZIELONE SMOOTHIE Z ROKITNIKIEM

  STRENGTHENING GREEN SMOOTHIE WITH SEA BUCKTHORN MOUSSE




Dzień dobry ☺ Dziś przedstawiam, moją kolejną propozycję na odżywcze naładowanie "baterii" po świętach i w okresie wzmożonego zapotrzebowania jakim jest zima. 
Tym razem, to zielone smoothie, które jest bardzo wyjątkowe, dzięki obecności surowego musu z rokitnika, który kupicie z łatwością we  Free Delikatesy Ekologiczne, wraz z pozostałymi składnikami, które są potrzebne do jego wykonania.



Green smoothie with sea buckthorn mousse



Rokitnik to naprawdę nadzwyczajna roślina, z którą warto się zaprzyjaźnić, szczególnie w okresie zimowym. W jej niewielkich owocach kryje się ogromna dawka witamin, minerałów i składników, które wzmocnią nas od środka.

Pisałam już o nim przy okazji przepisu na kasztanowe babeczki, ale wiedziałam, że na pewno nie raz jeszcze go wykorzystam w przepisach na blogu. I tak teraz, skomponowałam specjalne smoothie wzmacniające, które jest kopalnią witamin, ma silne działanie odkwaszające, oczyszczające i energetyzujące. 

Mus z rokitnika, który sam w sobie jest już swoistą roślinną bombą odżywczą, występuje m.in. w towarzystwie sycącego banana bogatego w potas, który jest bardzo ważny w diecie; słodkiego ananasa, który m.in. pozytywnie wpływa na nasze kości; szpinaku, który m.in. alkalizuje nasze ciało oraz kurkumy, która stymuluje system immunologiczny i wspomaga układ trawienny.

A samo smoothie jest słodkie, kremowe i dodaje sił. Polecam



Green smoothie with sea buckthorn mousse



SKŁADNIKI (1 duża porcja, ok 1 L):

  • 40 ml musu z rokitnika (ok. 5 łyżek)
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza lub 2 mandarynki
  • 1 plaster świeżego ananasa
  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • 1 pałka selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • mała szczypta czarnego, mielonego pieprzu *
  • 1 szklanka filtrowanej wody


* ten dosyć niecodzienny dodatek do smoothie, nie jest tu przypadkowo, pomaga on jeszcze bardziej zadziałać pozytywnym właściwościom kurkumy, którą organizm lepiej wchłania, gdy występuje ona w towarzystwie pieprzu właśnie



PRZYGOTOWANIE:

Obieramy i kroimy ananasa. Myjemy szpinak i seler naciowy. Obieramy i siekamy imbir. Przygotowujemy wszystkie pozostałe składniki. Jeśli nasz blender poradzi sobie ze zmiksowaniem pomarańczy/mandarynek to dzielimy je tylko na kawałki, jeśli nie to wyciskamy z nich sok i wlewamy do blendera.
Miksujemy wszystkie składniki na gładko i spożywamy od razu.

Na zdrowie! ☺



Green smoothie with sea buckthorn mousse



Good morning ☺ Today I present, my another proposal on nutritional charge of our "batteries" after the holidays and during the period of increased demand which is winter.
This time, it's a green smoothie, which is very unique, thanks to the special ingredient: sea buckthorn mousse, which you can buy in Free Delikatesy Ekologiczne.

It's really an extraordinary product that is worth to use, especially during the winter. This small bottle provides a huge dose of vitamins, minerals and microelements that will strengthen us from the inside.

I have written about it in a recipe for chestnut tartlets, but I knew for sure that I will use it again in other recipes. And so now, I composed a special smoothie, which is a source of vitamins, it's alkalizing, detoxifying and energizing.

Sea buckthorn mousse, which in itself is already a nutrient bomb, is complemented by a satiating banana which is rich in potassium, which is very important in our diet; sweet pineapple, which, among other things, has a positive effect on our bones; spinach which will help to alkaline our body and turmeric, which stimulates the immune system and helps the digestive system.

The whole composition is sweet, creamy and strengthening.


Green smoothie with sea buckthorn mousse



INGREDIENTS (1 large portion, about 1 L):

  • 40 ml sea buckthorn mousse (approx. 5 tbsp)
  • 1 banana
  • 1 orange or 2 tangerines
  • 1 slice of fresh pineapple
  • 1 large handful of fresh spinach
  • 1 celery stick (optional)
  • 1 cm fresh ginger
  • 1/4 tsp ground turmeric
  • a small pinch of ground black pepper *
  • 1 C filtered water


* this rather unusual ingredient, is not here by accident, it helps to properly absorb the healing properties of turmeric



PREPARATION:

Peel and cut the pineapple. Wash the spinach and celery stick. Peel and grate the ginger. Prepare all the other ingredients. If your blender can handle mixing the whole orange / tangerin just divide them into pieces, if not, then squeeze the juice and use only the juice for the smoothie.
Blend all ingredients until smooth and consume immediately.

Cheers! ☺


Green smoothie with sea buckthorn mousse

7 komentarze:

  1. Zdecydowanie!
    Bardzo dziękuję za ten przepis: właśnie komponuję jadłospis na najbliższe dwa tygodnie i już wiem, że bez tego smoothie się nie obędę.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) cieszę się, że się podoba i przyda

      Delete
  2. Chyba nigdy nie piłam rokotnika :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja też niedawno dopiero go spróbowałam po raz pierwszy i bardzo polubiłam, choć nie jest to łatwy smak i nie każdemu pasuje

      Delete
  3. Jaki to blender,ten na zdjęciu? Magda.

    ReplyDelete
  4. Pysznie i zdrowo, no i zielono :) Lubimy to!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION